Ha azt mondom Törökország, a
magyar embernek akarva akaratlanul is eszébe jut két dolog: A Szulejmán sorozat
és a kebab. Ott van persze még a
150 éves hódoltság, az olcsó bőrkabát, a nyelvrokonság kérdése, meg Tarkan szép
zöld szemei is, de ezekkel majd legközelebb foglalkozunk.
Meglehet, még nem gondolkodtál el rajta, de rengeteg
hasonlóság van a kebab és hódító Szulejmán története között. Mindkettő
könnyen fogyasztható, pompásan feldobja a mindennapi ember szürke hétköznapjait,
de elsősorban mindketten
meghódították Európát! Hogy a szó szoros értelmében megtörténhetett-e,
hogy mondjuk Nagy Szulejmán Buda elfoglalása után 1541-ben lehuppant a sátra
elé, hogy ott elfogyasszon egy csirkehúsos döner kebabot csípős szósszal és
kevés hagymával? Hát nagy valószínűséggel nem. Legalábbis nem azt a fajtát,
amit a Blahán sóznak ránk 500 forintért gyros néven.
Törökországban képtelenség nem
enni és nem hízni. Élő példaként
bemutatom saját magamat, mivel törökországi hónapjaim alatt összesen nyolc
kilót szedtem fel röcögős hályacskák formájában. Az evés a szívügyen, és
képes vagyok rendkívüli módon elérzékenyülni és könnyekben kitörni egy finom
étel hatására, szóval így könnyeimmel küszködve gyűjtöttem össze és igényesen
menübe foglaltam a kedvenceimet.
Kezdjük egy könnyed Iskender kebabbal
Nos, ez nem egy hagyományos, döner kebab, melynek lebutított
változatát gyros néven árulják hazánkban. Ez bizony a kebabok
atyaúristene! Tükörfordításban csak Sándor kebabnak hívhatnánk, amit pedig Sándornak
hívnak, az bizony rossz nem lehet! Ott kezdődik az Iskender Kebab képlete, hogy
a dönereseknél jól ismert pörgő-forgó hústömegről levágott fűszeres húst
paradicsomos szószban tálalják szafttal áztatott, felkockázott pita-ágyon (én most
elképzeltem egy 180X200 centis francia-pita-ágyat... és most már te is). Sőt,
ami a legeslegjobb, hogy mindehhez joghurtot porcióznak ki neked! Aki szereti tejföllel
enni a milánói makarónit, az érti tömény imádatom, s nyomban meghajol Sándor, a
kebab dicsősége előtt.
Pide
A pide egy laktató és gazdaságos
gyorskaja, csóró egyetemistáknak tökéletes tízóraira, ebédre vagy vacsorára.
Kedves pide barátunknak nagy szerepe volt, hogy ottlétem alatt olyan szépen
kikerekedtem. Lényegében egy pizzatésztáról beszélünk minimális feltéttel,
árulnak belőle húsosat, sajtosat, krumplisat, zöldségeset és mindezek mennyei
kombinációit.
Balık ekmek, vagyis halas szendvics
Nem ez a legmegnyerőbb kép erről
a kajáról, lehet, hogy csak a rossz profilból fotóztam. Mindenesetre, ha
Isztambulban jár az ember a Boszporus partján, akkor mindenképpen próbálja ki a
Márvány-tenger és a Fekete-tenger
találkozásánál fogott, grillezett halakkal és friss zöldségekkel dugig tömött
szendvicset.
|
saját kattintás |
|
egy gasztroblogos kattintása... Alig van különbség! :D |
Mantı
Nincs olyan nap, mikor ne tenném
össze a kezem egy jó kis mantıért. Ezt a töltött tésztát leginkább a raviólihoz tudnám hasonlítani,
csak ezek csöpp csillag alakúak, legtöbbször le vannak öntve joghurttal és
varázserejű vajas paprikás szósszal. Szívem szakad meg, ha csak rá gondolok.
Ayran
A képen bár egy rendkívül
ízletesre komponált döner kebabot látunk, most nem erre kell fókuszálni,
főszereplőnk a pohárba töltött házi ayran. Nem mindenkinek jön be legelőször ez
a sós, joghurtos frissítő ital, amit üdítő helyett kérhetsz a kebabod mellé. Én
nagyon odavagyok érte, még a 40 fokos nyári melegben is. Nem mellesleg
tökéletes másnaposság csillapítására, nyugtat, lúgosít, életet ment. Meggyötört
gyomorra ajánlják még a şırdant, vagyis töltött juh epehólyagot is. Én sose
voltam ilyen bátor, ember legyen a
talpán, aki ezt akár józanul is megkóstolja.
|
ayran a pohárban |
|
şırdan... hmm... |
És most, hogy ilyen kellemesen
elteltünk irdatlan mennyiségű főétellel, jöhetnek a desszertek!
Sült fagylalt
A képen látható izé leginkább egy
burgonyakrokettre emlékeztet, de mindenki meglepetésére a belsejében fagyi
található. Akkor most mi van? Kérdezhetnék a laikusok. Hát az, hogy van egyszer
egy hideg fagylaltunk, amit körbevesz forró panírréteg. Azt hiszem, erre
mondhatjuk, hogy egy igazi gasztronómiai Bermuda-háromszög!
Fagyis baklava
A törökök fölülmúlhatatlanok az élvezetek halmozásában. A fagylaltos baklava garantáltan diabéteszt okoz, ha
az ember nagy mennyiségben fogyasztja. Azt hiszem ez a dagadás igazi kulcsa. Ha
valaki bármikor kevésnek érezné a súlyát, zsíros párnácskákat szeretne a
hasára, jól jönne pár kiló deréktájon, akkor itt a megoldás! Egyen minden nap
vacsorára fagylaltos baklavát!
Súlyunk gyarapításának végére
értünk, remélem ízlett a menü, aki szeretne, még sorba állhat repetáért!
Hahahaha these shirdi looks funny :D but I would it all of you described here :) love food tourism <3
VálaszTörlésThanks Daria! :) I think we are really good at eating wherever we go :D
Törlés