Az olaszok az évszázadok alatt
rengeteg hihetetlen és felbecsülhetetlen csodát hagytak az utókorra, úgymint a
Sixtus-kápolna, vízvezetékrendszer, reggeli eszpresszó, Eros
Ramazotti és nem utolsó sorban carbonara spagetti! Mi most előbb említettekkel
egyáltalán nem fogunk foglalkozni, helyette csak enni fogunk. Degeszre fogjuk
enni magunkat!
Három életigazságra jöttem rá az
olasz konyhával kapcsolatban:
- Ha diétázol, ne Olaszországot
válaszd úti célnak, mert ez nem az önmegtartóztatás helye! A macskaköves
utcácskákon ott settenkedik mögötted a kísértés, és csak idő kérdése, kisebb-nagyobb
kudarcok után, hogy teljesen feladd az elveidet és két pofára nyomd magadba a
gnocchit.
- A gyomor egy hihetetlenül
elasztikus dolog. Az elején még azt hiszed, egy Quattro formaggi pizza után
csak kínzás hatására férne beléd még egy tiramisu. Aztán elismered, hogy
tévedtél.
- Van, aki sorozatfüggő, van, aki
rá van szokva a dohányzásra, itt pedig barátom, a kajára fogsz rákattanni! Az
olasz konyha valójában kemény drog, a végén azon kapod magad, hogy egy külvárosi
szakadt albérletben fekszel egy koszos matracon maradék paradicsomszószt
nyalogatva a szád széléről és csak annyit tudsz rekedten kinyögni: Még egy
szelet pizzát!
Ha idáig nem is jutottam el, de
tisztességesen felfaltam Rómát, amiből mutatok egy kis ízeltőt.
1. Pasta pastával, minden mennyiségben
Szerintem Romulus és Remus valójában egy tál spagettin
veszett össze és a vita hevében következett a legendás testvérgyilkosság.
Én
kedves utazó pajtásaimmal igyekeztem nem összekapni az ennivalón. Mindenféle
formájú és hosszúságú 'pásztát' szerettünk volna kipróbálni, hiszen az olaszok
bővelkednek kreatív tésztagyártásban, sőt, szinte már művészete van ennek. Házi
feladatként mindenki elbogarászgathat a lenti ábrán.
2. Pizza, szerelmem, légy az enyém
Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem könnyek gyűlnek a
szemembe, ha ránézek ezekre a a kerek, vékony tésztájú égi adományokra. Az olaszok olyan gondossággal és
szakértelemmel figyelnek konyhájukra, hogy az minden nemzet számára követendő
példa lehetne.
3. Egy kis gnocchi se maradhatott ki a repertoire-ból
4. De csak miután befaltunk egy tál Frutti di mare rizottót
5. Olykor lecsúszott egy könnyed Caprese saláta, mert itt még a mozzarellának is más íze van!
5+1. És mert minden étkezés végére kell valami dolce, megkoronáztuk a lakománkat, egy kis tiramisuval, mellé pedig igazi olasz cappuccinót kortyolgattunk
|
Bár az olaszok csak reggel isszák, a tudatlan turistának - még ha néha rosszalló tekintettel is - de délután is felszolgálják |
Remélem, felizgattam az ízlelőbimbóidat és a környéken
fellelhető legközelebbi pizzériát keresed, vagy éppen Olaszországba nézel olcsó repjegyeket. Ez volt a cél :)
Mindenesetre bűntudatmentes jó étvágyat kívánok!
Így vagyok ezzel én is, bár a tenger gyümölcseit itthon soha nem kóstoltam meg. Az ősszel Firenzében elnéztem valamit az étlapon és Frutti di mare rizottót rendeltem. Megdöbbentem, de aztán azzal a felkiáltással, hogy ha ők eszik és szeretik, rossz nem lehet, hát jóízűen megettem. Nagyon finom volt!
VálaszTörlésSzerintem ez egy tök jó hozzáállás! És milyen jól sült el :)
TörlésOne day I learn hungarian and learn all your post in original :D Miss our italian adventures! :*
TörlésHaha :D Great idea! I miss them too, because those made me traveller ;)
TörlésBiztos Olaszországban voltál? Hol ettél, oda soha sem megyek. Nagyon rosszul néznek ki a tálak....
VálaszTörlés